DM

[UP103]

El Recer

Alfinach, Valencia
411 m2
2024
The Node Agency

On a sloping plot that slopes down to a torrent,

this detached house is located and intertwines with the exterior spaces. The Recer descends naturally to make the most of the views.

C06_Porche_redes_con-mobiliario

The proposal presents a totally opaque main façade, with its back to the street.

The curved walls invite access, giving shelter to anyone who wishes to enter. A massive concrete volume, opaque to the public sphere, opens onto the plot once crossed. The house is divided into different volumes that decrease as they enter the plot, filling the space next to the street and emptying the free space of the plot.

CI_Mueble-tv_02
UP103_2-1-1UP103_2-2-1

These volumes, decreasing in size, rest on the land’s natural slope, generating small slopes between them.

This way, the pieces go down pleasantly, generating crossed views from one piece to another. The programme consists of wide spaces with large east-facing openings, protected from the sun but linked to the green space.

UP103_3-1

Construction process

planta baja
Ground floor plan.
planta primera
First floor plan.